Závodní jídelny jsou mnohdy obrovská zařízení na produkci jídla všeho druhu. Jejich jídelníček je mnohdy hodně omezený. Vzhledem k tomu, že potřebují nakrmit mnoho hladových strávníku, tak potřebují nějak vyprodukovat spousty porcí jídla najednou. K tomu jim slouží jejich velkokapacitní kuchyně.

Velkokapacitní kuchyně – základ každé závodní jídelny.

Závodní jídelna se bez ní neobejde. Jedná se o jediný možný způsob, jak mít vše hotové. Kuchyně, která se rozkládá na obrovské ploše a obsluhuje ji spousta zaměstnanců je opravdu nezbytná součást každé závodní jídelny. Hlavními důvody k její gigantické velikosti jsou různá velkokuchyňská zařízení. Velkokapacitní varné kotle, obrovské myčky na nádobí, obří dlouhé linky na přípravu potravin a stovky varných nádob a jiných kusů vybavení, které zajišťuje plynulý chod závodní jídelny je opravdu nezbytností. Proto je také potřeba mnoho zaměstnanců, kteří tyto všechny přístroje budou hlídat, plnit potravinami, vyprazdňovat, a hlavně používat pro vaření nejrůznějších druhů pokrmů pro své hladové strávníky.

Závodní jídelny nejsou pouze samostatně stojící „restaurace“. Jedná se i třeba o jídelny ve školách, jídelny v jednotlivých firmách o spoustě zaměstnanců a podobně. Prostě každé zařízení, které musí nakrmit mnoho lidí ve velmi omezeném čase, se nazývá závodní jídelnou. Pokud mluvíme o mnoha lidech, může se jednat i o několik tisíc lidí, kteří se přijdou najíst během 2-3 hodin. Výdej jídla je tedy zařízen tak, aby to co nejrychleji utíkalo a netvořila se tam obrovská fronta. Pokud se budeme bavit o těch firemních provozech, je zde čas také hlavním faktorem. Zaměstnanci mají totiž na jídlo pouhou půlhodinu a během ní opravdu nechtějí trávit tento svůj volný čas v dlouhé frontě na jídlo. Proto je tam většinou jeden dlouhý pult a zaměstnanci jídelny jim okamžitě vydávají na speciální tácy jídlo, které si přejí. Na konci tohoto „pásu“ je většinou několik pokladen, kde zaměstnanci firmy pouze použijí svoji firemní kartu a mají hotovo. Tato rychlost je opravdu ve velkých podnicích nezbytná. Hlavní ale je, že je závodní jídelna a její velkokapacitní kuchyně otevřena vždy pouze po omezenou dobu. Kdo přijde pozdě, má smůlu. To závodním jídelnám také usnadňuje práci.