Várnice jsou nádoby, které uchovávají spíše nápoje. Jejich provedení je obvykle dvojího typu. Jsou buď celonerezové anebo mají ocelové pláště s termovložkou pro zachování teploty nápojů. Oba tyto druhy se používají na rozdílné činnosti.

Várnice nerezové.

Jedná se o speciální typ várnic, díky kterým můžeme přenášet nápoje anebo tekutou stravu (polévky atd.) a nezáleží nám na teplotě. Tyto várnice jsou obvykle o vysokých objemech a v převážné většině případů, jsou používány na studené pokrmy anebo na studené nápoje v závodních jídelnách. Jejich výhodou je vysoká odolnost vůči poškození a vůči korozi. Některé typy nerezových várnic mají pod sebou i elektrický ohřívač. Díky němu se z nich stane jakýsi varný kotel s přímým ohřevem. Tento ohřev ale způsobuje pouze ohřívání nápoje uvnitř. Neslouží pro jeho vaření. Díky tomu mohou i várnice nerezové, udržovat stálou teplotu horkých nápojů.

Várnice ocelové.

Jejich použití bylo už nadhozeno v úvodu tohoto článku. Jsou vyrobeny z kvalitní oceli. Uvnitř obsahují termovložku, která zabraňuje úniku tepla z nádoby a tím udrží nápoje uvnitř déle horké. Jsou oblíbenější než várnice nerezové s ohřevem anebo varné kotle na nápoje. Jejich cena je totiž mnohem nižší, a tak je možné jejich použití v masovém počtu bez zatížení peněženky majitele jídelny. Díky tomu, jsou vidět ve všech možných bufetech a závodních (hlavně školních) jídelnách. Prostě tam, kde si nemohou dovolit mnohdy mnohem dražší řešení a jsou tedy odkázáni spíše na zachovávání teploty nápoje než na jeho neustálé ohřívání.