Každá kuchyně musí nějak umět zužitkovat zbytky z předchozího dne. Nejčastěji, pokud se v kuchyni nespotřebuje celé balení dané ingredience. Dokonce je dobré, uchovávat i maso a jiné potraviny neustále čerstvé a chutné. K tomu je dobré vakuování. Díky němu, je možné zabalit a skladovat potraviny v jejich přirozené formě. Pro vakuování s používají speciální vakuové pytle, které jsou vždy jen na jedno použití. Po rozbalení potraviny z vakuového pytle si potravina udrží stálou čerstvost tak, jako byste ji momentálně koupili.

Vakuování je speciální metoda uchování potravin. Podívejme se, jak se to dělá.

Pro to, abychom potraviny řádně zabalili a abychom ušetřili co nejvíce místa, potřebujeme z vakuového pytle odsát vzduch. Díky tomuto procesu se pytel natěsno obalí kolem potraviny a ta už zabírá jenom tolik místa, kolik potřebuje. Vakuové pytle, jsou obaly, vyrobené ze speciálního velmi odolného materiálu, který je velice pružný a zároveň pevný. Díky tomu, se po odsátí vzduchu, pevně obalí kolem potraviny a „zakonzervuje ji“. Nehledě na to, že pokud zabalíme potravinu do obyčejného sáčku, tak je v něm vzduch, který chladíme navíc. To mi ale nechceme. Navíc, pokud máme málo místa na uchovávání potravin, tak by nám to mohlo zbytečně zavazet. Proto se hodí potraviny zavakuovat. Ne jenom kvůli jejich čerstvosti ale i kvůli jejich objemu.

Kromě vakuových pytlů, potřebujeme na vakuování ještě nějaký přístroj, který odsaje vzduch a následně pytle neprodyšně uzavře. Tyto přístroje se nazývají vakuové baličky. Můžeme je najít opravdu všude. Je celá řada modelů a typů vakuových baliček a jejich cena se pohybuje od několika stovek až do 20 – 30 tisíc korun. Levnější vakuové baličky jsou určeny spíše na domácí použití. Bohužel je velmi těžké, mezi temi levnějšími kusy najít takovou, která by fungovala spolehlivě. Pokud chceme vakuové baličky používat v profesionálním provozu, budeme si muset připlatit. Po zakoupení vakuové baličky a zásoby vakuových pytlů, už jen stačí nachystat si potraviny, které potřebujeme někam uložit a můžeme se pustit do práce.